Een gebruinde huid geeft vaak dat fijne zomerse gevoel. Maar hoe zit het als je trouw zonnebrandcrème gebruikt? Veel mensen denken dat je door SPF niet meer bruin wordt. Klopt dat eigenlijk? In dit artikel leggen we je precies uit hoe het zit: of je nog bruin wordt met zonnebrand op, waarom je kleurtje anders (en vaak beter) opbouwt met SPF, en hoe je veilig en stralend van de zon kunt genieten.
Samenvatting van het artikel
- Ja, je wordt nog bruin met zonnebrandcrème, zelfs met SPF 50
- Zonnebrand vertraagt het bruiningsproces, maar voorkomt verbranding
- Je krijgt een mooier, langduriger kleurtje omdat je huid niet vervelt
- Bruin worden is een beschermingsreactie, geen teken van gezondheid
- Vermijd de zonnebank: schadelijk en nauwelijks beschermend
- Gebruik een zelfbruiner als veilig alternatief voor de zon
Word je nog bruin met zonnebrandcrème?
Ja, je wordt nog steeds bruin met zonnebrandcrème op, zelfs met factor 50. SPF beschermt je tegen verbranden, maar laat altijd een beetje UVB-straling door. En dat is voldoende om je huid te activeren voor de aanmaak van pigment.
Je bruint dus langzamer, maar veiliger en mooier. Je voorkomt verbranding, waardoor je huid niet gaat vervellen en je bruine kleur langer behouden blijft. Bovendien bouw je het pigment geleidelijk op, wat zorgt voor een egaler resultaat.
Wat doet zonnebrandcrème precies?
Om te begrijpen hoe je ondanks zonnebrand toch bruin wordt, moet je weten wat SPF (Sun Protection Factor) doet. Een SPF-waarde zegt iets over hoe lang je beschermd bent tegen UVB-straling, de straling die verantwoordelijk is voor verbranding.
Bijvoorbeeld: als je huid normaal na 15 minuten in de zon verbrandt, dan kun je met SPF 30 theoretisch 30 keer zo lang in de zon zitten, dus 450 minuten. SPF 50 biedt iets meer bescherming (ongeveer 98%), terwijl SPF 30 rond de 96,7% UVB tegenhoudt.
Lees hier alles over UVA en UVB straling
Waarom verbranden niet hetzelfde is als bruinen
Veel mensen denken dat rood worden hoort bij bruin worden. Maar dat is een misverstand. Verbranding is huidbeschadiging. Het bruine kleurtje dat je ziet na het rood, is een stressreactie van de huid om zichzelf te beschermen tegen nog meer schade.
Het is dus geen teken van gezondheid, integendeel. Door je huid te beschermen met zonnebrand voorkom je schade, en geef je je pigmentcellen de tijd om gecontroleerd melanine aan te maken. Zo bouw je een kleur op zonder risico.
Is bruin worden dan eigenlijk wel gezond?
Een kleurtje ziet er misschien aantrekkelijk uit, maar het is en blijft een vorm van huidreactie op UV-straling. Dat wil zeggen: je huid past zich aan aan een schadelijke prikkel. Dus nee, bruin worden is niet per se gezond.
Dat gezegd hebbende: er zijn manieren om op een veilige(re) manier een zomerse teint op te bouwen, zonder te verbranden of schade te riskeren. Smeren is daarbij je beste vriend.
Tips om veilig een zomers kleurtje op te bouwen
Wil je wel graag een beetje kleur, maar zonder de gevaren van verbranding of huidveroudering? Gebruik dan deze tips:
- Gebruik altijd zonnebrand, het liefst SPF 30 of 50
- Smeer elke twee uur opnieuw, vooral na zwemmen of zweten
- Begin met korte zonmomenten (15-30 minuten) en bouw langzaam op
- Vermijd de felste zonuren tussen 12:00 en 15:00 uur
- Draag een hoed of T-shirt als je langer buiten bent
Sneller bruin? Laat de zonnebank liever staan
Misschien denk je: dan maar even onder de zonnebank om voor te bruinen. Maar dat is geen goed idee. Zonnebanken gebruiken vooral UVA-straling, die minder snel verbrandt maar wel dieper in je huid doordringt. UVA is sterk gelinkt aan huidveroudering en huidkanker.
Bovendien geeft zonnebankbruining je geen echte basisbescherming. Je huid maakt wel wat pigment aan, maar de verdikking van de huid die natuurlijke bescherming biedt, blijft uit.
Liever niet zonnen? Gebruik een zelfbruiner
Wil je een kleurtje zonder ook maar een straaltje zon? Dan is een goede zelfbruiner of self tan een perfect alternatief. Deze producten kleuren de bovenste huidlaag (zonder UV-schade) en zijn verkrijgbaar in verschillende tinten: light, medium en dark.
Tips voor een egaal resultaat:
- Scrub je huid van tevoren
- Breng gelijkmatig aan met een handschoen
- Was je handen meteen na gebruik
- Laat goed intrekken voor je je aankleedt of gaat slapen
Het idee dat zonnebrand je bruine teint in de weg zit, is een hardnekkige mythe. Ja, het vertraagt het proces, maar juist dat is de bedoeling. Want hoe langzamer je kleurt, hoe gezonder en egaler je resultaat.